Sidvyer, senaste månaden

torsdag 10 januari 2013

Paleo Dieten

Ja alltså,,
I julklapp av mitt gym fick jag en bok om Paleo dieten,alltså Paleontologisk kost,så som vi åt på stenåldern.
Forskarna/dietisterna och läkarna anser att vår kropp och dess näringsupptagande system inte har ändrats alls sen vi var i början av vår utveckling( bara det ordet gör ju att jag funderar)
Jag läste boken så pass att jag fick en grundläggande uppfattning om vad som anses vara fördelarna med denna maten dvs det dem inte hade på stenåldern det ska vi inte ha nu. Inget EXTRA salt,märk väl,salt fanns och salt måste vi ha annars dör vi,men inte i de mängderna som vi har nu. Inget tillsatt socker mer än honung,den naturliga välgöraren (visste ni att honung är ett extra starkt antibiotikum,helt naturligt?) och det viktigaste av allt,inga sädesslag och ingen mjölk.Havre säger glutengestapo,är ok,det innehåller inte alls gluten,och det växte ju faktiskt fritt det med,dock inte så man kunde få en paket mjöl utan att samla i några månader,så det var nog inte havrets syfte från början.
Dieten ska dessutom ta bort moderna sjukdomar som diabetes typ 2 autoimmuna som psoriasis,sjögrens,RA och sköldkörtelåkommor.
Därav försöker jag mig på detta.

Gluten är ju ,har det visat sig,rent utav giftigt för kroppen och även om du inte märker något av det som allergiker gör så tvingas din kropp arbeta hårt för att processa gluten,som ändå är väldigt dåligt för kroppen. Så tänk då på all processad gluten vi får i oss? Tanken svindlar lite.
Redan under krigstiden första och andra världskriget,upptäckte en Holländsk doktor en grav minskning av Celiakifall(vissa dödliga) eftersom Holland inte hade bröd. 
Min fråga då: HUr FAN har Italienarna överlevt??

Laktos(mjölksocker) ,,,ja,inte HELT otänkbart att vi kunde få tag på det när vi var grottmänniskor,så jag är inte helt jävla övertygad,men det var inte i den formen vi har det nu,utan troligen getmjölk(bättre än ko) och hästmjölk,båda i sin renaste form,och bara lite då och då.
Jag har mina tvivel:
Ett: Mycket av Paleodieten går ut på att ersätta mjöl med kokosmjöl och mandelmjöl,något som är extremt flottigt (mandelmjöl 55% fett) ,och jag kan inte riktigt se Paleomänniskorna mala ner mandel och kokos till mjöl för att baka bröd och micra det???
För det andra:Paleomänniskorna levde ca 30 år genomsnittligen,,,vi lever nu 3 ggr så länge,,något bör ha ändrats?
3: Hur var Paleons sömnmönster? Vet vi något om det?De hade iaf inte artificiellt ljus som vi och kunde således inte utnyttja dygnet lika länge som vi. Tillgången till artificiellt ljus har gjort en hel del i hormonsamansättningen i den moderna människan,men jag kan inte svara för hur. Och Paleons ansedda måltidfrekvens är ett stort mål mat om dagen efter att man jagat och samlat(samlande kvinnor mumsade nog mest hela dagen),medans vi nu går upp långt innan solen,rör oss aktivt OCH tänkande fram tills flera timmar efter solnedgången. Måltidsfrekvens kan faktiskt få öka då om man vill.

4:Hur tillagade folk egentligen maten då? De hade inte riktigt de möjligheterna som vi har,och tog nog oftast saker råa,iaf grönsaker osv. Det är det inte mycket tal om i dieten.

5: Lets face it,vi är nordbor,vi har ett helt annat klimat och vi ÄR en helt annan ras. Asiater i allmänhet använder inte mjölk i sin matlagning för närmare 100% av dem (och de flesta av jordens befolkning)är laktosintoleranta. Nordbor producerar laktas och kan därför hantera det,antagligen för att vi måste kunna det,för att få de viktiga fetterna någonstans ifrån.
Paleodieten innehåller en så löjlig mängd kokos och mandel,,vart FAN ser ni kokos växa här? ??? Man får även äta så mycket frukt man bara vill,sparsammare dock med de extremsöta som ananas  ,druvor och banan. Det MÅSTE finnas skillnad på nordbornas paleodiet om ni tänker hur det ser ut för oss. Torkad frukt bör vara en stor grej,samlade nötter ,svamp och  bark(barkmjöl bör vara ok) rötter skott och kött,ägg och fisk. Fisk är något som är gravt under representerat i vår diet,det ger jag absolut paleo. 
Om jag hade blivit utslängd i det vilda norden hade fisk varit det första jag hade gett mig på att försöka fånga,kanin i fällor ,markgående fågel och väldigt sällan djur stora som kor eller vilsinta svin!
6:VAD matade man barnen med?? Där startar trots allt alla förutsättningar för ett friskt liv. Inte fan matade man dem med socker och gluten som vi gör nu iaf,men jag tror vi ammade så länge vi kunde och sen rätt på tuggad fast föda av mamman. Missar vi den salivöverföringen nu?(jaaa det låter skitvidrigt,men grottmänniskor var inte så fina i kanten)
7: Människan började ju utvecklas till det vi är idag när vi lärde oss att hushålla med djur,odla marken och bygga bosättningar,utan odlad mat hade vi inte stått här idag. Paleomänniskor var mest sysselsatta med att jaga mat,försvara territoriet och fortplanta sig. Förvisso är vi bara sysselsatta med en av de sakerna nu och lite lätt arbete,så paleons feta innehåll kan vara lite för mastigt för oss dessutom,om man inte "jagar",,det heter gymma idag,men ändå.

Mycket att tänka på minsann,,och ändå så lätt: If its man made,dont eat it!
Där har du ett bra tips för att bli en friskare människa. 


7 kommentarer:

frugan sa...

Pepparkakor o lussekukar då??? De växer på träd?

Stina sa...

jo,jag hade ju önskat det!

Erica sa...

Äh, det bästa är väl om man testar sig fram för att se vad man mår bäst av. Sen behöver man väl nödvändigtvis inte sätta en etikett på det hela. Får väl kalla det för "Me-dieten" i bästa Blondinbellaanda. :)

my sa...

"Paleomänniskorna levde ca 30 år genomsnittligen,,,vi lever nu 3 ggr så länge,,något bör ha ändrats?"
vi har ju faktiskt både läkare och mediciner som håller oss vid liv längre nuförtiden, kan ju tänka mig att simpla saker som sjukdomar och skador var en aning mer dödligt för grottmänniskorna, dessutom har vi ju lyxen att inte behöva slåss om toppen av näringskedjan med typ tigrar, björnar dinosaurier osv ;)
annars håller jag med dig om mycket!

Stina sa...

Nu var det inte så att jag hackade illa på paleo,tyckte mer att den var lite udda på vissa sätt:) egentligen så kunde paleo tomtarna äta vår mat som bara skulle leva 30 år:) och vi tvärtom.

Anonym sa...

Bra skrivet! Det är så roliglustigt att somliga resonerar som att vi skulle kunna skapa oss en matutopi som ska lösa om inte allt så det mesta.Det var säkert skitbra med blodiga stenåldersbiffar i råformat men hur många sjukdomar medförde de t ex inte? Poängen: utopin finns inte! Det handlar väl egentligen i dag i nutid, inte på stenåldern, om en magkänsla, att må bra, lyssna till sig själv, använda lite hyffsat sunt förnuft :-) och hitta sin egen grej. Nej vi mår inte bra av att enbart äta chips men vi kommer garanterat dö om vi enkom äter isbergssallad oxå... Nåja lite överdrivet men iaf. Btw, trevlig blogg och du gör jättefina målningar/tatueringar! / Sarah

Stina sa...

Tack Sara:) Jag tar denna med en nypa salt ja. Vi är programmrade att äta i överflöd när det finns för det finns kanske inte imorgon,men då måste man reglera själv när man ska "svälta" och det är inte inprogrammerat;) Allt med måtta,det ä nåtta som måste börja användas,inte så mycket VAD vi äter:)