Sidvyer, senaste månaden

onsdag 10 oktober 2012

Världens sämsta restaurang

En tanke som slog ganska hårt och skoningslöst idag var när jag och min kund diskuterade skolmat. Var skolmaten så äcklig som vi inbillar oss i efterhand eller var den ok? Både jag och Linda slutade äta mat i skolan efter 6:an eller åt väldigt sporadiskt åtminstone.
Jag började fundera,och bilden av vår gamla skolmatsal i Södra Rörum dök upp. Ett stökigt stressigt stort öppet fält av bara barn som man fick köa till för att komma in och äta. Folk sa åt en vad man skulle äta och hur stora portioner.  Det var för det mesta potatis till alt och det mesta var sönderångat i steamern.
I 7-8-9 var det inte bättre. Skolmatsalen var 6 gånger större och när man köade för att få gå in i den stålsatte man sig för att gå in i en sal full av pirayor som bara satt och glodde på en,hånleendes. ALLT bedömdes in i minsta detalj,kläder,hållning,hår  gångstil. Att gå in ensam var döden,,då åt man helst inte alls,och man gjorde sitt bästa för att  vara så osynlig som möjligt. Kort paus där alla de som var redo att hoppa på en för minsta lilla satt och stirrade på en när man åt. Jag gjorde mitt bästa för att de snygga killarna inte skulle se mig äta,,att äta var fult.

Hade ni velat gå på en sådan restaurang?

Varför ser inte skolmatsalarna mer ut som restauranger,där barnen kan få LITE sinnesfrid,paus och lä? Kanske ska man tipsa om detta,,små enkla vikväggar och bås hade gett barnen så mycket mer frid den gången på dagen man ska varva ner för att orka med resten av dagen,betygen,livet.

3 kommentarer:

Åsa sa...

Jag minns skolmatsalen i S. Rörum helt annorlunda, vi var ju inte så många elever så länge jag gick där, men jag minns den som ett varmt rum med en snäll Mattant som alltid försökte få oss att må bra! Däremot matsalen på Frosta minns jag exakt så som du beskriver, en stor hemsk plats där alla kunde se en och se VAD man åt och HUR mycket... Man åt helst inte där nej! Och jag tror som du att barn både då och nu hade mått mycket bättre om matsalarna varit mer harmoniska och "lugna" ställen. Att hämta ny kraft och energi i! I min största dotters skola äter varje klass själva i sina matrum, det tror jag är jättebra!

Marita sa...

Då kan jag med glädje berätta Rutgerskolans matsal har de gjort så här, små rum här och där, avgränsningar med vikväggar. Dessutom är det öppet även för pensionärer att gå dit och äta, De har i och för sig sin egna avdelning men ändå. Gillar att man mixar gamla och barn.
Så nu är det bara maten som ska bli vettig - Kebabnuggets!!!! Fy fan va äckligt!!

Unknown sa...

när sonen började på Georgshillsskolan så åt de i klassrummen suveränt tyckte alla, men plötsligt var det olagligt de måste äta i matsal. Sanitär olägenhet enligt skolverket. Sjukt tråkigt tyckte alla elever. Måste ju vara bättre att äta i lugn och ro i sin invanda miljö?