Sidvyer, senaste månaden

lördag 29 september 2012

Noma :The worlds best restaurant

Så var det dax,,ca ett halvår sedan gav sig Linus FAN på att han skulle kunna få ett bord på Noma,och han lyckades(föga förvånande,det känns som att han gör det i allt han tar sig för)
Packade till bristningsgränsen med förväntningar lastade vi in folk kvinns och fä i eventbussen och drog över till Köpendanmark.
 Det blev ett Best Western hotell,och i fråga om rum kan de stryka Best,skitiga handdukar,bastuvärme i Sköldens rum pgr av trasig termostat och alltid varsin säng i varsin sida av rummet var bara några av minusen MEN!!(stort men också) de har en galet fin frukostbuffé,rekommenderad av white guide(något så motsägelsefullt till resten av hotellet,but there you go)
Linus drog fram bubbelvattnet så fort vi satt oss till ro ,och började drömskt blicka ut över taken,,,
 Vissa av oss(läs tjejerna) hade liksom levt asketiskt på dagen för att inte förstöra aptiten på kvällen,vissa av oss lite mer än andra. Sissel bottnade tex med en påse dumlekola och några skorpor till frukost ,och tyckte sen det var underligt att magsäcken vände ut och in på sig.  Killarna hade inte det problemet alls. Pizza  och fleskstek var bland annat deras luncher. Där ser man hur män planerar.
 Bara glo på nedanförvarande foto och säg om inte killarna drog en suck av stolthet(valde jag att tolka det som) när de tittade så vänt på sina 3 helt rumsrena honor.
 Linus tyckte det var en god idé att be den redan något trumpna kubik till portier att ta ett svenskt gruppfoto på oss.Ack mitt svenska hjärta bultar av stolthet,speciellt när jag ser hur Sköld gör sitt yttersta.
 Alla bytte om till finkläder,och off we went,,
 Jag beundrar verkligen entreprenören som lade denna restaurang ute i de gamla industriområdena intill vattnet ,bestämde sig för att servera minimalistisk mat och sen driva upp det till en sådan helts att det nästan är löjligt. Men så snart man klev in förstod man redan varför.
En hord av hjälpredor kilade fram,log,hälsade och frågade artigt hur det var med oss. En äcklig effektivitet där man genast förstod att de vet exakt hur allt ska skötas. I köket kryllade av en mängd unga sammanbitna rejält tatuerade unga män som bara utstrålade ett enormt intresse för det de gör.
Vi var på Noma.
 En källarmästare tar genast hand om en,personalen drar ut våra stolar(och fortsatte med det så fort man anlände till bordet,hela kvällen) Han förklarade på sjungande australiensiska vad som stod att hända och  lite hur vi skulle göra. Vi beställde en rosé champagne till första rätten ,som vi  missade att den redan stod på bordet. I blomster arrangemanget på bordet var där nedstoppat friterat knäckebröd gjort på malt och kryddat med rostade björkfrön. Till detta fick man en len creme fraesch(nu stavar jag det så)
 Rätterna droppade in en efter en,mer som varsin munsbit ,och friterad vitmossa med Karl Johan var härnäst. Riktigt jävla gott. Man lärde sig snabbt att fråga VAD som går att äta på tallriken,för det var faktiskt aldrig givet.
 Fläsksvålar med svartvinbärsskinn,Grillade blåmusslor med selleri,där man kunde äta den undre delen av skalet på musslan.
Någonstans här kom flarn med torsklever och karamelliserad mjölk,,det var det ENDA jag inte kunde få ner tyvärr.
 Små ostkex med ruccola och någon ört,,,
 Potatiskorgar fyllda med anklever ,pudrade med torkad karljohansvamp.
 Torkad morot på en bädd något sotat med ängssyra.
 Syltat rökt vaktelägg,,,
 Rädisor i falsk jord(rostade hasselnötter med någon sås undertill. Allt på denna rätten var ätbart trots att det inte såg ut så
 Grillad majs,,fantastiskt god,,,
 Frusen ängs syra och grönt fyllt  med gräshoppepuré,,jävligt gott.
 En väldigt speciell öl bryggd av den Gale Brygger. Han tillsätter ingen malt utan använder äpplen för att få samma reages. Det ger ett grumligt mellanting mellan öl och cider,,och en väldigt underbar smak.
 En favorit var småpotatis stekta i härsket smör ihopa med brända (al?)pinnar som ger smöret en galen karaktär,man tar pinnarna ni ser på handduken,spetsar potatisen med dem,samtidigt som man kan äta det gröna på dem. För sälta doppar man dem i rostad nyponfrö. Till detta dök de fruktade sniglarna upp,och jag kan säga er,smakar de så jävla gott som på Noma så ska jag fanimig göra en industri av mördarsniglarna här hemma. Underbara små muskelknyten.
 Ursäkta de dåliga fotona,men jag gav mer uppmärksamhet på kypare och mat än min kamera;) Kokta bondbönor och strandörter i mjölk(något väldigt speciellt med den med,men vågar inte skriva fel här) Vansinnigt fräscht. Det smakade som ens barndom,,,
 Soppa på minigurka och björnbär. En väldigt frisk men för vissa rätt än smak. Jag gillade den skarpt dock.
 Krabba ,krabbkorall och örter. För mig en inte så intressant rätt,MEN vinet till (en riesling om jag inte minns fel) rimmade så jävla bra med maten att man borde ätit vinet och druckit krabban istället.
 Grumliga viner var på modet och denna var tillverkad av en Japan som flyttat ner till frankrike och gjort sig ett namn genom att inte låta vinet mogna riktigt och därigenom ge det en väldigt syrlig karaktär.
 En grym favorit var blomkålt som sakta stekts och karamelliserats i smör ,och till det en pepparrotsgrädde och gran. Granen skulle dock inte ätas. Aldrig har blomkål så ersatt proteinkällan som här.
 Gös och kål,,en rätt jag inte riktigt kommer ihåg för den var så normal(!!??) brevid mossa myra och gräshoppa? Men försvinnande gott. Vid detta laget är jag proppmätt.

 En så underhållande rätt är hnan eller ägget. Man får in en strålandes het gjutjärnsplatta,olja timjansmör,ägg,örter bladspenat  och en timer. Man instrueras av hovmästarn att knäcka ägget i oljan(och att skydda sina kläder mot stänk) ,sen sätter de timern på en minut. Efter den minuten lägger man i timjansmöret och sedan spenaten,,man låter det gona till sig lite, slänger på örterna över ägget,frasar över potatisspiralen i bakgrunden och saltar lite från havssaltet i äggskalet,,,och till min stora förvåning så är det det godaste ägget jag faktiskt ätit. Så enkelt,så förbannat gott.

 Ett grumligt rött dök tillslut upp(röda viner verkar ute?) till den fruktade sweetbread,eller kalvbrässen. Jag gillade inte den på kong hans och här var den bara snäppet bättre. Att äta sköldkörtel av ko,,,det känns bara fel faktiskt. Naturen säger att man ska låta andras körtlar vara och det gjorde jag,,lite. Lite åkte ner och det som var krispstekt var toppen.
Sköldkörtel;)

 Passade faniming på att nätverka lite då hovmästaren frågade om tatueringarna,,,detta var ett tillfälle jag inte ville missa. De flesta av killarna i staben hade tatueringar upp på hals och ut på händer,inget som Noma fäster  minsta lilla vikt vid. Har du en passion för mat kvittar det hur du ser ut! Önskar att fler företag hade sett detta ,,kan Noma,kan ni.
 Desserter så,,blåbär och myror och en blåbärs sandwitch ,parat med ett dessertvin,rosé style, Nyror smakar då syrligt,som harsyran de är instoppade i. Myror ÄR alltså gott!
Det var mycket mopsande om att man nu kan ta panoramafoton med sin iPhone5(jag fräste var gång facebook och mobilhelveten dök upp där inne) så jag monterade mitt eget med systemkamera. Mad skills. Och JA Kapten hade 2 huen den kvällen,,något man inte vet om honom,men de få lyckligt lottade kan få vara med om det.

 Sista rätten var päronsvamp,,eller päron iaf,i en mousse/gele svampform. Dessertvinet till detta var så fantastiskt att vi alla suckade lite längtansfullt och för alltid lade Madonna namnet på minnet.
 När man sen är färdig och vill ha kaffe får man det i Jazzloungen,där man sitter lite mer avslappnat.
 Till kaffet fick man,,,,helt vanliga gräddbullar;)
 Bland vinglas och konjac skytar ni fudge gjord på benmärg ,lite rökt(gott tyckte jag,men det var ingen stor favorit hos andra)

 Chokladchips med havssalt och örter  fick man också till,och här någonstans tyckte vi att vår kväll på Noma var så komplett den kunde vara:) De andra festade vidare,men jag kunde bara tänka på sängen och  på att jag lovat att gå modell dagen efter för Annakarin Sjöberg,så jag satte strecket där och mös ner i min säng;)
Så,,betyg på Noma då? Nä,,jag tänker inte sitta här som någon fjollig Svensson och sätta betyg på en redan 2gånger av Guide Michelin utnämnd Världens bästa resturang. De vet redan att de är det,och jag kan het ärligt säga att jag inte är bevandrad nog för att ens ha rätt att säga otherwise. Jag är jävligt nöjd med kvällen,maten och framförallt hur de behandlade oss. Jag kände mig som kung för en kväll och det är trots det som dessa vattenhål är till för. Maten jag aldrig drömde om att jag skulle äta har jag nu prövat,och den var toppen,och jag hade inte väntat mig något annat.
Där sätter jag punkt:)







4 kommentarer:

Anonym sa...

Ååh vad jag är avis :) Låter helt fantastiskt! Jag vill jättegärna dit, men min käre sambo tycker det är för dyrt... Men vad kostade en sånhär helkväll? /Rebecka

Stina sa...

det ÄR för dyrt;) låt oss bara säga så;)

Anonym sa...

haha okej.. jag får helt enkelt försöka pusha för en dyr lunch där istället :)

Anonym sa...

Du kan ta panoramabilder med iPhone 4s också om du har en sån :) /Helena