Sidvyer, senaste månaden

tisdag 12 oktober 2010

Prag igen!

I fredags tog jag en timeout med min kollega Mia och flög till Prag för att fylla på lite inspiration. Med allvarliga problem med magsår trodde jag inte att jag skulle kunna stå upp länge nog för att ta tåget till flyget,men det löste sig i sista ropet!
Vi hyrde en lägenhet bara 2 kvarter från Karlsbron ,vilket verkligen kan rekommenderas! Servicen var jättebra ,även om inte lägenheten  var det häftigaste på kartan,så var det iaf charmigt ,centralt och välmenat:)Nedan är utsikten från vårt fönster,rätt ut över tyska ambassaden. Alla bilar som körde upp i vår gata blev kollade för bomber av polisen dessutom;) Safe street med alla världens ambassader på!
Fantasy appartments heter företaget som hyr ut,,go nuts;)
Vår första middag ute i prag blev vid Old Town Square,som var till bristningsgränsen fyllt med Skottar! Tydligen spelade Skottland mot Tjeckien denna kvällen,,det kan även förklara varför hälften av folket på vårt flyg hade kilt och var asnitade kl 12 på dagen!!
Kollade nyss hur detta slutade och då fick jag förklaringen på varför man inte hörde något av skottarna på lördagen;)1-0 till Tjeckien.






















































Mia och jag var något brydda om hur vi skulle få fotat lite kilt och skotte,men det löste sig när de kom till oss och ville fotas med oss;) Vi utnyttjade situationen helt.
Mias teori om min skottes fasanmössa är att det är det första förpubertala jaktbytet,the first kill,,,jag ger den teorin fyra solar!
Denna gången passade vi på att gå in i Pragborgens egna katedral,,det var väl värt pengarna!
Nedan ett fönstr målat av Mucha,men även de andra fönstrena var bländande vackra,,inte dystra och trista som de vi har hemma!Vi njöt av ljusspelet och jag passade på att tappa min biljett. De andra ställena vi fick gå in på med den deklarerade vi som troligen skittrista,,,,morr.

Vi hade galen tur med vädret,och såhär i oktober var det varmare än vad vi hade i Maj sist vi var där!!!!
Första dagen vi var där gjorde jag en redan påbörjad planch färdig. Man MÅSTE ha påbörjat med sig,,tänk om man inte hittade känslan och ,,,och,,,ja tänk om!!
Vi var även på Konstmuseumet på lördagen,för att slå ihjäl lite tid då vi väntade på vår middagsbokning på konserthuset!(där jag inte fick gå in förra gången och fota!!!)
Vi hittade en sjukt äcklig apa.
Vi passerade senaten,med den vackra trädgården och den fantastiska utekonserthallen(eller vad det är) och påpekade lite blasé att killen som fick uppgiften att måla och dekorera detta,nog inte var den vassaste? Kolla in killen med muskulös kropp och babyface? Eller fågeln övanför som ser ut som om han har en gräsklippare i krävan???

I källarvåningen finns ju Amerikanska baren,den äldsta baren i Prag,där kvinnor kunde komma ensamma som kunder utan att de ansågs underliga för det! Vi passade då på,,,
Kom på att jag inte sagt till Thomas och Frida att jag bär med mig kaninen jag fick efter magoperationen överallt,,,,den ger tur och läggs inte för några villkor av väskan. Den har tillockmed ett pass.
Så kom middagen,,underbara underbara,,,jag stirrade mig mätt på interiören som sannerligen är det vackraste i Prag!
Jag fick ut allt jag ville av stället TROTS det galna ravepartyt som ambulerade utanför,så stället hoppade,,det kunde inte störa mig Mia och Vivaldi därinne ,,det var en dröm:)
På väg hem vandrar vi rätt in i en,,JULSKYLTNING!!!??? Vi reagerade som om det var normalt,tills vi insåg att vi troligen var mitt uppe i Tom Cruises senaste filminspelning i Prag,,läste om det på planet ner,,,.Såg tyvärr inte Tom,,då hade jag  nitat han.

Söndagen bjöd på milt milt vårväder,,en sådan dag där man knappt vill gå in och sätta sig,men vi var ju tvungna,,det var vad vi var här för!

Söndag kväll testade vi ett litet litet ställe på en bakgata runt vår lägenhet,och jösses vad vi blev överraskade! Det var dömskt det med! Servicen var fantastisk,och när kyparna serverade oss(vi var ensamma där) så såg man hur stolta de var över maten! De presenterade allt med en stolthet som bara speglade matens kvalité till hälften. Seriöst det bästa lammet jag ätit någonsin!
Färsk frukt på bordet,,,
,,,en fräsch tomatsoppa som complimentary för-förrätt,,,hembakat varmt rågbröd till det,,,,
Kanin lindad med  rökt skinka på en bädd av sockerärtor och sparris med pepparrots skum,,,
och lamm på ben med klassisk tjeckisk stuvad potatis med kål och kantarellsås,,,mört så det trillade ihopa!!
Mias risotto ,het vegetarisk med kantareller och parmesan:)
och till efterrätt hallonpaj med nässelglass,,,himmelrike!!!!
Jag var så impad av maten och den perfekta servicen att jag gav dem rejält med driks,,de blev så till sig att de började prata svenska. U Maliru Krug hette stället:)
Sen drog vi hem och målade färdigt dagens grej,,,det blev minsann en hel planch till!!! Har nog sällan målat så intensivt utan press,,,underbart.

Måndagen ägnades åta tt leta efter meningslösa souvernirer och att ta sig genom det största vinglaset jag sett! Kyparen gottade sig åt språkförbistringarna pch det var verkligen det dyraste vinet vi druckit på hela resan!
Vi testade även andra sidan av konserthuset där de har lite billigare cafémat och kakor,,,det blev en grym besvikelse,,servicen  var jättekass ,maten var skit och de spelade saxmusik av någon polsk Kenny G wannabe så man fick mjäll och ångest.
Men lamporna var fina:)
Vi drog därifrån i jagkt på kakelcaféet,och HITTADE DEEET!! efter 3 dagars letande hittade vi det och fick kaka där istället;)
Vi passade på att håna lite statyer,,,

,,fota fler hus(besparar er det mesta nu)
,och hitta meningslösa souvernirer,,fast de var ju inte så meningslösa! Mia köpte de ryska ubårtsglasögonen och jag de ryska stridsvagnsgogglesen!

Lägenhetsinnehavarna var så satans sjjussta att vi slapp checka ut kl 12 så vi kunde använda lägenheten fram tills vi skulle flyga,,,DET är service:)
På flygplatsen satt vi  ner och var ganska nöjda med att få göra bara en sån grej!
och solnedgången  gjorde oss sällskap. Det var en perfekt helg helt enkelt. Jag har gjort mitt bästa för att dela med mig till er,mn ta inte mitt ord för att det är så fantastiskt,,,åk.

Inga kommentarer: